Militär femkamp

För information om SM i hindersim, hinderbana och militär femkamp 2021 KLICKA HÄR

Historik

1946 fick den Franske kaptenen Henri Debrus (sedemera överste och vald till president i CISM) idén att skapa en tävlingsform för arméns personal efter träningsmodeller som bl a användes av de holländska fallskärmsjägarna. Dessa släpptes ut över ett visst område, måste till fots ta sig fram till målet genom att passera ett antal hinder (vattendrag och dyl.) och samtidigt genomföra stridsuppgifter i form av skjutning samt handgranatskastning.

Kn Debrus tog bort fällskärmshoppet samt modifierade och systematiserade de andra övningarna så att de på ett effektivt sätt skulle komplettera träningen för soldaten i fält.

Tävlingsformen testades för första gången vid träningscentrat i Freiburg, (fransk ockupationszon i Tyskland) i augusti 1947 med deltagande lag från Belgien, Holland och Frankrike.

Resultatet av dessa prov medförde att tävlingsformen blev införd i det franska försvaret under namnet Militär femkamp där där den utvecklades och förbättades.

I och med ökat intresse från andra nationer infördes internationella mästerskap.

Efter en blygsam start 1950, där bara tre nationer deltog, har intresset för militär femkamp varit stadigt stigande. I dag deltar upptill 35 herr- och 15 damnationer i de årliga världsmästerskapen. 10-årsjubileum för VM för damer genomfördes 2001 och 2002 firades 50-års jubileum för VM totalt.

Militär Femkamp var den första idrotten i CISM-familjen att fira 50 år. 

Titta på introduktionsvideo (länken öppnas i nytt fönster)

Omfattning

– Skjutning, en precision-och en snabbserie på avstånd 200 m med standardgevär alt Ak 4, Ak 5.
– Hinderlöpning, 500 m bana med upp till 20 hinder.
– Hindersimning i bassäng, 25-50 m med upp till 4 hinder.
– Precisions- och längdkastning.
– Terränglöpning, 2, 4 resp. 8 km.

Hinderbaneteknik

Vill du förbättra din teknik och därmed din tid på hinderbanan? Klicka isåfall HÄR för att ta del av en mycket utförlig och pedagogisk instruktion till den militära hinderbanan. Detta kan hjälpa elit som motionär och många tekniker är tillämpbara även om man avser träna eller tävla på andra hinderbanor!

Simträning

För dig som önskar spetsa till din simning, både på och vid sidan av simhinderbanan finns här två dokument som passar dig. Dokument ETT avhandlar den ädla konsten att dyka och dokument TVÅ avhandlar slätsimning.

Skjutinstruktion

För dig som önskar bli en bättre femkampsskytt finns följande INSTRUKTION att ta del av.

Resultatuträkning

Att räkna ut resultat kan till en början verka svårt men denna powerpoint kan till del understödja. Den är baserad på uträkning för herrar. Klicka HÄR!

Femkamp för dummies

På grund av infrastrukturella brister i landet Sverige finns det ganska begränsad tillgång till femkampsutrustning i form av hinderbanor, kastbanor och liknande. I detta dokument (Microsoft Word-format) finns en kort sammanfattning på hur du kan träna med till vardags förekommande infrastruktur. Klicka HÄR!

Klassindelning finns i menyn till vänster.